Een jong meisje. Probleemkind. In de instelling wordt haar bijgebracht hoe ze een “fatsoenlijk” individu moet zijn. Op weekend verkoopt ze voor een luttel bedrag haar lichamelijke diensten. Omdat ze vooruit wil. Omdat ze gelooft haar eigen toekomst in handen te hebben.

Ze brengt de nacht door met een man, oud genoeg om haar vader te zijn. Zijn omgeving zegt hem hoe hij een “geslaagd” individu moet zijn. Aan de bar verdrinkt hij zijn ontgoocheling. Omdat elke kans verkeken is. Omdat falen ondraaglijk is. Verschoppelingen, dolend aan de rand. Schoppend proberen ze overeind te blijven, en zo schoppen ze elke grond onder hun voeten vandaan. Spreekwoordelijke vogels voor elke kat die hen hebben wil.

Brengt deze nacht verlossing?

Want ik ben de eerste en de laatste.

Ik ben de vereerde en de verachte.

Ik ben de hoer en de heilige.

Ik ben schaamte en vrijpostigheid.

Ik ben schaamteloos en ik schaam mij.

Het verhaal

De voorstelling ‘Zondaars’ gaat over twee mensen, een meisje dat zich prostitueert en ontsnapt uit een instelling en een veertiger, verslaafd aan alcohol. Ze ontmoeten elkaar in een bar en zullen één nacht met elkaar doorbrengen. Ze vertellen elk hun verhaal, zoeken toenadering en stoten elkaar af. Het is een spel van het tonen van de fragiliteit van de eenzame en verdwaalde mens tegenover de keiharde realiteit van hun bestaan. Twee verdwaalde mensen die uit de maatschappelijke boot vallen, die aan de rand vertoeven en op één of andere manier in een doodlopend sukkelstraatje terecht zijn gekomen. We leven helaas in een maatschappij waarbij de armen en de zwakken, meer en meer geculpabiliseerd worden. Ze worden zelf verantwoordelijk gesteld voor de sociale omstandigheden waarin ze moeten leven. Wie niet meekan, wie arm is, wie geen kansen krijgt, wordt daar zelf verantwoordelijk voor geacht. Deze mensen worden in onze samenleving meer en meer met de vinger gewezen, hun gedrag kan op geen enkele manier nog vergoelijkt worden. Op begrip kunnen ze nauwelijks nog rekenen. Integendeel. Er wordt almaar luider geroepen om onverbiddellijke straffen en een hardhandige aanpak. Mensen aan de rand van de samenleving worden in het huidige politieke en economische denken als het ware de zondaars van onze tijd. Ze worden niet zo genoemd, maar worden in wezen wel zo benaderd en behandeld.

Het meisje

Ik ben een probleemmeisje. Een vogel voor elke kat die mij hebben wil. Een verschoppeling. Schoppend probeer ik overeind te blijven en zo schop ik elke grond onder mijn voeten vandaan. Ik ben een instellingswicht, zeventien jaar geleden op de wereld geworpen door een moeder die toen ook zeventien was, een moeder wiens moeder lang geleden ook zeventien was toen ze haar dochter baarde. In zeventien jaar tijd heb ik dubbel zoveel ellende gekend dan een doorsnee mens in een heel leven moet doorstaan. Natuurlijk is mijn vader een dronkaard en natuurlijk word ik door mijn moeder te pas en te onpas in mekaar getrapt. Het spreekt voor zich dat mijn ouders gescheiden zijn. En uiteraard ben ik al heel jong terecht gekomen in het ranzige wereldje van de kindhoertjes. Seks en drugs hebben mij tot vaste klant bij de jeugdrechter gemaakt. Ik heb een vaste stek in de instelling. Ik ben zo’n meisje waarover films en romans gemaakt worden, maar waarvoor in de werkelijkheid nooit een oplossing schijnt te bestaan.

Uit Zondaars door Dirk Tuypens

Credits

Concept Theatercollectief Bleeding Bulls
Tekst Dirk Tuypens
Regie Maarten Goffin
Regie-assistentie Laura Van Rossum (stage)
Spel Dirk Tuypens & Valérie Vertenten
Scenografie Ian Kesteleyn
Video Joost Wynant
Muziek Gert Servaes
Kostuum Caroline Verbrugghe
Productie Liesbeth Stas
Steun District en Stad Antwerpen, Vlaamse Gemeenschap, Nationale Loterij, Triodosfonds, Kringwinkel, Vlaams Fruit en Rataplan
Speeldata
15-okt-08 try-out kunstencentrum Rataplan (Borgerhout)
16-okt-08 schoolvoorstelling kunstencentrum Rataplan (Borgerhout)
16-okt-08 extra schoolvoorstelling kunstencentrum Rataplan (Borgerhout)
17-okt-08 avondvoorstelling kunstencentrum Rataplan (Borgerhout)
06-nov-08 schoolvoorstelling oc De Notelaar (Malle)
06-nov-08 extra schoolvoorstelling oc De Notelaar (Malle)
26-nov-08 schoolvoorstelling kunstencentrum België (Hasselt)
26-nov-08 avondvoorstelling kunstencentrum België (Hasselt)
29-nov-08 avondvoorstelling kunstencentrum Vlaams Fruit (Antwerpen)
30-nov-08 matinnee kunstencentrum Vlaams Fruit (Antwerpen)
18-dec-08 avondvoorstelling BAFFbis (Antwerpen)
20-dec-08 avondvoorstelling cultuurcentrum Knokke-Heist (Knokke-Heist)
Foto’s
Video
     

site door Kevin Nicasi