Drie behaagzieke meisjes van plezier sloven zich uren voor de webcam uit. Onze meisjes snakken ernaar om met jouw fantasie zichzelf als ik-figuur te vormen zoals jij het wil. Jij bent de onschuldige anonieme klant op afstand en mag bepalen met wie, waar en hoe(veel) je het ook maar wil. Je geniet ervan maar, je voelt dat je  steeds minder vat hebt op je eigen situatie. Je hebt macht maar je voelt je machteloos. Je wil jezelf bevrijden maar je bent te nieuwsgierig voor wat er nog zal komen. Tot je helemaal in de ban raakt en de illusie genadeloos doorprikt zal worden. En daar sta je dan alleen, verward en in je blootje koud op straat. Dit was alles behalve pornografie.

Het opzet

Het eerst publieke project was de interactieve performance ‘Palace of Sins’ tijdens de Cultuurmarkt 2008 in Antwerpen. Palace of Sins’ was een eerste poging voor een uitgebreid onderzoek naar de ultieme transformatie van actuele jeugdprostitutie naar een ontroerende theatervertelling. ‘Palace of Sins, de interactieve performance was een opstap naar de theatercreatie ‘Zondaars’. De aandacht van de voorbijgangers op de Oude Koornmarkt werd getrokken naar een uitstalraam waar drie verleidelijke jonge meisjes in zaten. Passanten werden uitgedaagd de stap richting een wereld van illusie en verleiding te wagen. De reacties van de deelnemers waren zeer divers, gaande van bevreemdend, vernieuwend, uitdagend, wrang en confronterend. Ons opzet om mensen te prikkelen werd bereikt. De uitwerking was dan ook sferisch en realistisch, doch met een theatraal bevreemdende toets. Er waren zelfs vele passanten die op het eerste zicht dachten dat het schipperskwartier van Antwerpen zich had uitgebreid. Deze performance was niet alleen een visueel bevreemdend pareltje in het straatbeeld van Antwerpen, maar dwong de nietsvermoedende bezoeker kennis te maken met een verleidelijke onderwereld.

Credits

Concept Theatercollectief Bleeding Bulls
Tekst Dirk Tuypens
Regie Joost Wynant en Maarten Goffin
Spel Astrid Annicaert, Margot Vyverman en Valérie Vertenten
Scenografie Ian Kesteleyn
Video Joost Wynant
Kostuum Caroline Verbrugghe
Productie Liesbeth Stas
Steun District Antwerpen, Nationale Loterij, Prospecta, Vlaams Fruit, Rataplan, Stad Antwerpen, Triodosfonds en csjm Vlaamse Geemschap

Foto’s

site door Kevin Nicasi