Bleeding Bulls maakt in opdracht van theater De NWE Vorst/L’avventura de gloednieuwe performance ‘Out of control? We wish!’ met als inzet het thema ‘explosief geweld’. Tijdens ‘Out of control? We wish!’ volgt de toeschouwer het pad van vernieling van twee geliefden die op eigenzinnige wijze de wereld willen verbeteren. Het koppel doet dit door roekeloos terreur te zaaien in een doodse, ondergrondse parking. Koelbloedige moorden, verkrachting en afpersing is hun handelsmerk. Dit is hun geschenk, hun geschenk aan de wereld om mensen bewust te maken van de sluimerstand waarin velen onder ons verzeild raakten. De performance is een agressief bijtende, pikzwarte, komische, absurd theatrale voorstelling.

Het parcours

De toeschouwers worden getuigen van een gewelddadig parcours van twee dolgedraaide geliefden. Het publiek wordt als het ware meegesleurd in en betrokken bij het dagelijkse avontuur van twee seriemoordenaars. Men wordt tijdens het parcours rechtstreeks betrokken bij de handelingen van de killers doordat de spelers het publiek continu persoonlijk aanspreken. Ze spugen hun gal uit over de maatschappij en vragen hierbij steeds opnieuw bevestiging aan de toeschouwers. De killers hebben lak aan kleinburgerlijkheid, maar er zit zoveel ironie in het spel. De personages pleiten voor meer anarchie maar terwijl ze dit doen becommentariëren ze evenwel de maatschappij vanuit hun eigen zeer bekrompen visie. Dit maakt dat de moraal steeds onderuit gehaald wordt en de voorstelling krijgt daardoor een zwart-komisch karakter. De verwerkte humor is steenhard, niemand wordt gespaard. Ondanks de ongenuanceerdheid en het onverfijnde karakter van de personages, kan men toch sympathie opbrengen voor de personages. Iedereen weet dat moord, verkrachting en geweld niet aanvaardbaar zijn in onze maatschappij maar de personages zijn zo overtuigend én sympathiek dat je ze op het einde nog bijna gelijk zou geven voor het plegen van hun misdaden.

Tijdens de creatieopdracht lieten we ons vooral door filmwerken inspireren. De meesterwerken van Poelvoorde en compagnie C’est arrivé près de chez vous, Richets films over Jacques Mesrine, Finchers Fight Club, Hanekes Funny Games en Ozons Les amants criminels pasten perfect binnen ons onderzoek. Voor de atmosfeer van de performance lieten we ons inspireren door films van Stone waaronder Natural Born Killers en Cronenbergs Crash. Tijdens de performance krijgt men een zeer filmische en realistische indruk dankzij de locatie waar het zich afspeelt en eveneens door de gecreëerde atmosfeer door spel en beeld.

De toeschouwer dobbert heel de performance lang in een zone die zich afspeelt tussen fictie en realiteit, tussen goed en kwaad en tussen sympathie en verafschuwing. We begeven ons in een vreemde situatie met twee figuren die men als ontoerekeningsvatbaar kan beschouwen. We voelen ons niet veilig zonder het theaterstoeltje en de nodige afstand tussen acteur en publiek. We kennen onze plaats hier niet, worden onverwachts betrokken bij gruweldaden die normaal gezien het daglicht niet mogen zien. Anderzijds worden we op een aangename manier geëntertaind. Het bijna clownesk gedrag van de personages maakt ze overgevoelsmatig en wekt bij het publiek vertrouwen op. We kunnen als toeschouwer bijna niet anders dan ze lief te hebben en te appreciëren voor wie ze zijn en waarvoor ze staan.

Zij

Er hangen hier constant groepkes irritante kutkinderen rond. Na een een tijd vraagt ge u toch af, hebben die gasten niks beters te doen? Dat werkt op mijn zenuwen. We hebben hun verveling wat bijgewerkt. We hebben ‘t spelleke ‘pac man’ gespeeld. Kent iedereen dat spelleke? Da’s dat manneke dat zo hapt en alles opeet. Hap, hap, hap. We hebben dat gespeeld met twee Noord-Afrikaanse vrijwilligers. Na 90 seconden, allebei KO. Game over, sneller dan gedacht. Game over. Game over. En wat daarna? Die bodies moesten ergens naar toe natuurlijk. De vuilnisbak in… Nee, te opzichtig. Ik ben nog niet zot. Wist ge trouwens wat één dode Arabier in een vuilnisbak is. Niemand? Da’s verspilling, er zouden er drie in kunnen. Maar ze waren slechts met twee. We hebben ze ook ingemetseld om geen vuilnisbak te verspillen, met hun gezicht richting Mekka hé, uit respect. Ge zult over een paar jaar hun gat wel zien door die Poolse bezetting. We kunnen binnenkort hier een bord zetten, multiculti begraafplaats. Da’s een pak interessanter dan een dode parking.

Uit Out of control? We wish! door Maarten Goffin

Credits

Concept Theatercollectief Bleeding Bulls
Tekstadaptatie Maarten Goffin
Spel Astrid Annicaert en Maarten Goffin
Video Joost Wynant
Fotografie An De Smedt en Tom De Burchgrave
Steun L’Avventura en Gemeente Tilburg

Speeldata

19 mei 2010 – Locatie Nieuw Stappegoor – 4 keer per dag (Tilburg)

20 mei 2010 – Locatie Nieuw Stappegoor – 4 keer per dag (Tilburg)

21 mei 2010 – Locatie Nieuw Stappegoor – 4 keer per dag (Tilburg)

22 mei 2010 – Locatie Nieuw Stappegoor – 4 keer per dag (Tilburg)

23 mei 2010 – Locatie Nieuw Stappegoor – 4 keer per dag (Tilburg)

Foto’s

 

Video

Videofragment van Romain-Gavras vertoond tijdens Out of control? We wish! 

site door Kevin Nicasi