Philippe en Philippe, twee jonge aspirant-gangsters, ontvoeren ex-topgangster Monsieur Philippe en brengen hem onder in een bungalow in Center Parcs. De jonge gangsters hebben een uitgelezen fascinatie voor alle hedendaagse uitingen van zinloos geweld. Ze hopen dat Monsieur Philippe hen de knepen van het vak zal leren, dat hij hun mentor wil zijn en misschien zelfs de peetvader van hun bende: Les Philippes. Maar wat blijft er nog over van de gangster van weleer? Wie gaat er schuil achter de mythe? Is het geweld van toen ook dat van nu? Waar zal de fascinatie voor het geweld Les Philippes naartoe leiden?

 Verhaal

Philippe en Philippe, twee jonge aspirant-gangsters, ontvoeren Philippe, een ex-gangster, en brengen hem onder in een bungalow in Center Parks. Philippe, ex-gangster, was jaren geleden actief bij een beruchte gangsterbende. Hij was betrokken bij gewelddadige overvallen op warenhuizen en geldtransporten. Bovendien was hij een van de sleutelfiguren achter de ontvoering van een oud-premier. Philippe heeft een lange gevangenisstraf uitgezeten. Achter de tralies heeft hij een diploma behaald en sinds zijn vrijlating leidt hij een heel gewoon leventje, ver van al het geweld van weleer.

Philippe en Philippe, de jonge aspirant-gangsters, hebben een uitgelezen fascinatie voor geweld. Alle hedendaagse uitingen van zinloos geweld boeien hen uitermate. Ze hebben ook een uitzonderlijke bewondering voor Philippe, ex-gangster. Hij is een grote naam in de vaderlandse misdaadgeschiedenis en voor de jonge mannen een mythische held en een voorbeeld. De twee gangsters in spe hebben zichzelf ook Philippe gedoopt en dromen van een echte gangsterbende, of misschien beter gezegd een geweldbende. Het gaat hen alleen maar om het geweld, verder niets. Ze hebben hun gewelddadige zinnen gezet op een reeks bloedige overvallen op Center Parks. Om hun droom te realiseren, ontvoeren ze hun grote voorbeeld. Ze willen dat hij hen alles vertelt over zijn grote gangsterdaden, ze willen dat hij hen op weg helpt, hen de knepen van het vak leert. Misschien wil hij zelfs hun mentor zijn, en misschien wil hij zelfs de peetvader van hun bende zijn. Hun bende zal bekend en berucht worden onder de naam: ‘Les Philippes’. Maar Philippe is niet meer de gangster van weleer. Groot is dan ook de ontgoocheling als Philippe en Philippe merken dat de oude Philippe in de verste verten niets meer te maken heeft met zijn gangsterverleden en dat ook niet meer wil. Hij is integendeel iemand geworden die het geweld heeft afgezworen. Hij is een doodgewone man, geen peetvader. Als hij hen al iets te leren heeft, is het dat hun fascinatie voor geweld nergens toe leidt.

Monsieur Philippe

Iedereen die naar mij kijkt, ziet ne gangster en ne moordenaar. En iedereen zit gewoon te wachten tot ik het allemaal opnieuw doe. Ik heb vijftien jaar in den bak gezeten. Ik heb mijn schuld afbetaald. Maar zo werkt het niet. Ge moogt in den bak zitten zolang ge wilt, van uw schuld geraakt ge nooit af. Ik mag gene mens zijn. Ik ben een monster. Wie gelooft er nu een monster?

Uit Les Philippes van Dirk Tuypens

Credits

Concept: Theatercollectief Bleeding Bulls
Tekst: Dirk Tuypens
Spel: Astrid Annicaert, Maarten Goffin, Dirk Tuypens en Joost Wynant
Video: Joost Wynant
Muziek: Gert Servaes en Rob Van Spauwen
Kostuum: Hanne De Wyngaert
Productie: Koen Thiry en Jan Seurinck
Techniek: Hans De Ley, Freek Pieters en Maarten Van Damme
Zakelijke leiding: Liesbeth Stas
Steun: Rataplan, Dommelhof, Stad en District Antwerpen en kunstencentrum Vlaams Fruit

 

Speeldata

7 mei 2009 try-out kunstencentrum Rataplan (Borgerhout)
8 mei 2009 avondvoorstelling kunstencentrum Rataplan (Borgerhout)
9 mei 2009 avondvoorstelling kunstencentrum Rataplan (Borgerhout)
26 sept. 2009 avondvoorstelling Dommelhof ‘Festival Takt openingsweekend’
2 okt. 2009 avondvoorstelling kunstencentrum Vlaams Fruit (Antwerpen)
23 okt. 2009 avondvoorstelling Zaal België (Hasselt)

Video
site door Kevin Nicasi